Categorieën
Geen categorie

Schaduw

Wind ritselt in het berkenblad. Wond, typ ik, in plaats van wind. Ze voert geluiden aan van verderweg en lijkt daarmee de stilte te verdiepen. Een trekkerbrom vermengt zich met het snateren van verre ganzen. Een motorfiets trekt gierend op. En op mijn arm landt een driehoekige steekvlieg met groenzwarte vleugels. Het lijkt een drone. Om me heen ruik ik de hitte van de laatste zomerdagen. De zware geur van een drooggevallen plas. Onzichtbaar op mijn bankje in de schaduw wacht ik op wat komen gaat, wat bewegen wil, wat zich wil laten zien. Een vrouw loopt voorbij. Blik naar beneden. Gezicht verborgen in een hoed. Een fietser buiten beeld schreeuwt dat het rechtsaf is. ‘Ja maar, ja maar,’ zegt een vrouwenstem en breekt dan uit in hoesten.

Categorieën
Geen categorie

Schat

Twee meisjes spelen op een verder verlaten schoolplein. Het is een zomerse zondagmiddag. ‘Ik ging jouw kinderen van school halen,’ roept de een tegen de ander, ‘want jij had geen tijd.’ Ze laat haar vriendinnetje staan en loopt gedecideerd naar de ingang van het plein. ‘Hallo,’ roept ze en ze zwaait enthousiast naar haar denkbeeldige buurkinderen, ‘hallo schat, dag lieverd, heb je het fijn gehad?’

Categorieën
Geen categorie

Vind

Ja, dat vind ik. Dat vind jij toch ook, of vind jij dat niet. Nee? Hoe kan dat dan, dat jij dat niet vindt, want dit vindt toch iedereen? Toe, zeg eens eerlijk, diep in je hart vind jij dit ook! Als je heel eerlijk bent, dan vind jij dit ook. Zeker weten dat jij dit ook vindt. Het bestaat niet dat jij dit niet zou vinden. Het wil er bij mij niet in dat jij iets anders vindt dan al die anderen, dan ik, dan iedereen, dat is toch onbestaanbaar! Ik kom tenminste voor mijn mening uit. Want daar schaam ik me niet voor, voor mijn mening, om hardop te zeggen wat ik vind. Wat zeg ik, om zelfs luid en duidelijk van de daken te schreeuwen wat ik vind, wat jij stiekem ook vindt, wat iedereen vindt. Nee, dat jij er anders over denken zou, ik vind dat dat niet kan. Dat vind jij ook, zeg nou eerlijk, dat vind jij toch ook. Ja, jij vindt dat ook, als je maar zou durven.