Installaties

Tussen 1999 en 2015 hebben Saskia Boelsums en ik tientallen installaties gemaakt. Bijna altijd met een tijdelijk karakter en vaak voor buitenlocaties. Soms als vrij werk, maar meestal in opdracht voor een bijzondere plaats of gelegenheid. Vooral de invloed van de mens op zijn omgeving en de manier waarop de mens zijn omgeving in stand houdt had onze belangstelling. In veel installaties is beweging of geluid verwerkt. Op ruim vijftig locaties in Nederland en in Duitsland zijn een of meer installaties te zien geweest, soms voor een dag, soms voor een paar maanden, maar regelmatig ook voor een jaar of langer. Hieronder zie je een selectie.

Break Free and dump your phone
Break free, dump your phone. De vuilnisbak staat klaar bij het vertrekpunt van de veerboot naar Ameland. Laat achter die telefoon en hoor hoe het geweeklaag van de gedumpte mobieltjes opstijgt uit de kliko.

 

Auto op het water geparkeerd in de Rottige Meente
De Jezusauto heette het al snel. Als protest tegen de volle openbare ruimte hebben we deze auto geparkeerd op het water van de Rottige Meente. ‘Blijf toch thuis, geniet van je omgeving, leer je buren kennen!’ Het filmpje van de plaatsing is gemaakt door Pat van Boekel.

 

Schapen in het water drijvend in een zwemvest
Een polder is bloedeng. Als de dijken breken verdrinken de schapen. Vandaar dit nieuwe ras, het min3,3NAP-Polderschaap. Hier in de Schaalsmeerpolder onder de rook van Amsterdam.

 

Boeken, overhemden en jurken met grasprint
Hoe krijg je het groen terug in de stad? Met een Trojaans paard. Een kledinglijn met grasprint die een gevoel van heimwee oproept en daarna zeker leidt tot een run op graszaad en plannen voor duizenden tegeltuintjes.

 

Een lange drumsolo met tekst
Een drumsolo met gesampelde geluiden uit de bouw en woorden, woorden, woorden. Eindeloos veel woorden uit inspraakprogramma’s, beleidsvoornemens, voortgangsrapportages. De stad wordt weer prachtig. Wordt. Wordt.

 

Boot: 48 schuin afgezaagde keukenstoelen en een eng weerbericht
De elementaire angst voor water, zichtbaar gemaakt in 40 afgezaagde keukenstoelen. Hier te zien in een verlaten zwembad op Kunstmaand Ameland. Het weerbericht is met een mobieltje opgenomen in Cuxhaven voor de oversteek van de Duitse Bocht, een beruchte zee waar veel schepen vergaan. De spanning was te snijden.

 

lariefarie - een klankbeeld met nonsensgedichten
Lariefarie is een klankbeeld van gesproken tekst/nonsens-poëzie. Rijmend, zinnig, onzinnig, allitererend, met als refrein een onweerstaanbare lach. Lariefarie is gemaakt voor Kunstmenu (basisschool groep 3 en 4) in opdracht van Kunst en Cultuur Drenthe. Fragmentjes horen?

 

Ratels, een soort gullotine die iets schrijft en het direct versnippert
Een eindeloos proces van bedenken, printen, versnipperen, verpakt in een guillotineachtige vorm. De tikkende wekker herinnert je eraan dat de tijd verstrijkt. Stop. Want wat heb je aan een hoofd dat ratelt. Ratelt was populair bij ministers en bestuurders. Hoogwaardigheidsbekleders als Pechtold, Zalm en Cohen hebben de startknop ingedrukt.