Installaties

Het ratelt, piept, kraakt of speelt een afscheidsmelodietje voor je. Alles kan en daarmee is een installatie ook altijd een nieuwe uitvinding. Bijna altijd met een tijdelijk karakter. Sommige installaties hebben geen vorm en bestaan alleen uit geluid of klanken. Recente audio- en videoinstallaties vind je hier.

Dit is een keuze uit eerder werk, vaak gemaakt in samenwerking met Saskia Boelsums.

Break free, dump your phone. De vuilnisbak staat klaar bij het vertrekpunt van de veerboot naar Ameland. Laat achter die telefoon en hoor hoe het geweeklaag van de gedumpte mobieltjes opstijgt uit de kliko.
De Jezusauto heette het al snel. Als protest tegen de volle openbare ruimte hebben we deze auto geparkeerd op het water van de Rottige Meente. ‘Blijf toch thuis, geniet van je omgeving, leer je buren kennen!’
Een polder is doodeng. Als de dijken breken verdrinken de schapen. Vandaar dit nieuwe ras, het min3,3NAP-Polderschaap. Hier in de Schaalsmeerpolder onder de rook van Amsterdam.
Hoe krijg je het groen terug in de stad? Met een Trojaans paard. Een kledinglijn met grasprint die een gevoel van heimwee oproept en daarna zeker leidt tot een run op graszaad en plannen voor duizenden tegeltuintjes.
Een drumsolo met gesampelde geluiden uit de bouw en woorden, woorden, woorden. Eindeloos veel woorden uit inspraakprogramma’s, beleidsvoornemens, voortgangsrapportages. De stad wordt weer prachtig. Wordt. Wordt.
De elementaire angst voor water, zichtbaar gemaakt in 40 afgezaagde keukenstoelen. Hier te zien in een verlaten zwembad op Kunstmaand Ameland. Het weerbericht is met een mobieltje opgenomen in Cuxhaven voor de oversteek van de Duitse Bocht, een beruchte zee waar veel schepen vergaan. De spanning was te snijden.
Lariefarie is een klankbeeld van gesproken tekst en nonsens-poëzie. Lariefarie wordt gesproken door zeven stemmen. Rijmend, zinnig, onzinnig, allitererend, met een refrein van jaja – neenee en een onweerstaanbare lach. Lariefarie is gemaakt voor Kunstmenu (basisschool groep 3 en 4) in opdracht van Kunst en Cultuur Drenthe.
Een eindeloos proces van bedenken, printen, versnipperen. Verpakt in een guillotineachtige vorm. Stop. Want wat heb je aan een hoofd dat ratelt. De tikkende wekker herinnert je eraan dat de tijd verstrijkt. Ratelt was populair bij ministers en bestuurders. Onder andere Pechtold, Zalm en Cohen hebben de startknop ingedrukt.

Smaakt dit naar meer? Kijk dan ook bij de recente audio- en videoinstallaties. Of mail me via post@peterveen.nl

Translate »