Installaties

Het ratelt, piept, kraakt of speelt een afscheidsmelodietje voor je. Installaties zijn de meest spannende kunstvorm. Hieronder zie je een selectie, vaak gemaakt in samenwerking met Saskia Boelsums. Alles kan en daarmee is een installatie ook altijd een nieuwe uitvinding. Bijna altijd met een tijdelijk karakter. Soms staan ze een dag, soms ook langer dan een jaar. In veel installaties is beweging of geluid verwerkt. Sommige bestaan ook alleen uit geluid of klanken. Nu of binnenkort te horen en/of te zien zijn:

  • Tel, Feest en Klik klak. Drie video’s in de expositie Grensgebied, te zien het Centrum Beeldende Kunst Emmen: van 8 augustus tot 5 oktober 2020
  • Woordenstroom. Een audiowerk in de expositie Grensgebied, met gesproken teksten en bijbehorende klanken/muziek. Te zien in het Centrum Beeldende Kunst Emmen: van 8 augustus tot 5 oktober 2020
  • De Schreeuw, een audioinstallatie op Open Stal in Oldeberkoop: uitgesteld ivm Corona

Break free, dump your phone. De vuilnisbak staat klaar bij het vertrekpunt van de veerboot naar Ameland. Laat achter die telefoon en hoor hoe het geweeklaag van de gedumpte mobieltjes opstijgt uit de kliko.
De Jezusauto heette het al snel. Als protest tegen de volle openbare ruimte hebben we deze auto geparkeerd op het water van de Rottige Meente. ‘Blijf toch thuis, geniet van je omgeving, leer je buren kennen!’
Een polder is doodeng. Als de dijken breken verdrinken de schapen. Vandaar dit nieuwe ras, het min3,3NAP-Polderschaap. Hier in de Schaalsmeerpolder onder de rook van Amsterdam.
Hoe krijg je het groen terug in de stad? Met een Trojaans paard. Een kledinglijn met grasprint die een gevoel van heimwee oproept en daarna zeker leidt tot een run op graszaad en plannen voor duizenden tegeltuintjes.
Een drumsolo met gesampelde geluiden uit de bouw en woorden, woorden, woorden. Eindeloos veel woorden uit inspraakprogramma’s, beleidsvoornemens, voortgangsrapportages. De stad wordt weer prachtig. Wordt. Wordt.
De elementaire angst voor water, zichtbaar gemaakt in 40 afgezaagde keukenstoelen. Hier te zien in een verlaten zwembad op Kunstmaand Ameland. Het weerbericht is met een mobieltje opgenomen in Cuxhaven voor de oversteek van de Duitse Bocht, een beruchte zee waar veel schepen vergaan. De spanning was te snijden.
Lariefarie is een klankbeeld van gesproken tekst/nonsens-poëzie. Rijmend, zinnig, onzinnig, allitererend, met als refrein een onweerstaanbare lach. Lariefarie is gemaakt voor Kunstmenu (basisschool groep 3 en 4) in opdracht van Kunst en Cultuur Drenthe. Fragmentjes horen?
Een eindeloos proces van bedenken, printen, versnipperen. Verpakt in een guillotineachtige vorm. Stop. Want wat heb je aan een hoofd dat ratelt. De tikkende wekker herinnert je eraan dat de tijd verstrijkt. Ratelt was populair bij ministers en bestuurders. Onder andere Pechtold, Zalm en Cohen hebben de startknop ingedrukt.