Foto’s

Dit zijn foto’s uit verschillende series. De meeste zijn gemaakt met de camera van een mobieltje en niet bewerkt. Dat is het spel. Goed kijken, veel foto’s maken, veel weggooien en de geselecteerde foto’s zonder bewerking plaatsen. Check ook mijn Instagram en Facebook.

Doortocht
In de schemering of het bijna donker vanuit een rijdende auto met een mobiel het landschap vastleggen. Dat ligt op de grens of net over de grens van wat de techniek aankan. En dat leidt tot nieuwe vormen, nieuwe patronen: streperig, vlekkerig, schilderachtig. Vaste vormen worden transparant en vluchtig. De wereld zoals we die denken te kennen, bestaat niet (meer).

Fremdkörper
In deze reeks foto’s ben ik zelf deel van het onderwerp. Niet herkenbaar in beeld, wel zie je stukjes huid of stukjes lichaam die door druk of tegendruk vervormd zijn tot iets dat eerder een vraag oproept dan herkenning. Soms lijkt het op een nieuw soort leven of is het een vervreemdend element in een verder normale omgeving: Fremdkörper.

Just grass
Gras is ons meest bekende groen. Het gewone weilandgras is een monocultuur waar bijna niets in groeit en leeft. Maar spannend gras dat bulkt van het leven vind je in bermen, langs slootkanten en bospaadjes. Een selectie grasfoto’s met voor wie goed kijkt ook hier en daar een beestje.

Hondenwacht
Hondenwacht is een bundeling van zestig korte zeebelevenissen, geschreven om wakker te blijven tijdens de hondenwacht. Nu is het een boek, maar voor een deel zijn de verhalen eerder gepubliceerd op zeilhelden.nl. Toen met tekeningen en schilderijen van de zee als afbeelding. Dankjewel voor de toestemming om je werk te mogen gebruiken: Saskia Boelsums, Giovanni Winne, Geer Huybers, Liesje van den Berk, Jenny Pierik, Johan Grönlund, Johan Meeske, Leentje Linders, Sonja Brussen, Wokkel, Sophia Anastasia, Cathelijn van Goor, Julian Merrows, Niels Schouten, Raquel Maulwurf, David Fox, Folkert Rasch, Juul Kraijer, Manu Baeyens, Ingrid Simons, Sabine Liedtke, Roland Sohier, Harold Scholten, Emmy Bergsma. Je kan de verhalen met afbeelding nog terugzien op de website Zeilhelden. De tekst is uitgegeven als boek.

Zeefoto’s
En dit zijn een paar foto’s van die zeereis, die begon in Medemblik en voor mij eindigde in Lissabon. (De boot vaart verder de wereld rond.) De beelden laten momenten zien op de Noordzee, het Kanaal en de Golf van Biskaje. Ze staan in willekeurige volgorde.

Tree faces
Hoe is het om een boom te zijn. Stil en bijna onbeweeglijk staan. Buigen in de wind. Ontbotten in het voorjaar. Huiveren als het vriest en er sneeuw ligt. Een jaar lang heb ik me tegen bomen aangeplakt of er vlakbij gestaan en dat beeld gefotografeerd.

Strange birds
Twee dingen die samen in beeld zijn, krijgen een relatie. Zo werkt ons brein nu eenmaal. In onze beleving trekken ze elkaar aan of stoten elkaar af, ook als ze niks met elkaar te maken hebben. Ik zag het in de reeks met de bomen door afstand te nemen. Maar het werkt ook met hekken, nesten en andere dingen. Rare vogels.

F L A B
We wonen op het platteland, omringd door sloten. ‘Ze zijn wel degelijk schoon,’ zegt het waterschap. Dit is allemaal Flab. Floating algea beds. Plat gezegd, alg in verschillende stadia van verrotting. Maar het zijn ook abstracte schilderijen. Mijn bijdrage is dat ik er liep en een foto gemaakt heb. De rest is puur natuur.

Natuurlijk laat ik foto’s en ander werk zoals mijn video’s en soundscapes graag zien in een tentoonstelling. Fijn als je mailt naar post@peterveen.nl als je mogelijkheden ziet.

Translate »