Categorieën
Geen categorie

Auch nicht

Samen met schilder Cor Sonke heb ik – vooral lopend – het grensgebied van Zuidoost-Drenthe verkent. Op zoek naar de verhalen van het landschap en de mensen. Wat dat oplevert zie en hoor je van 8 augustus tot 5 oktober 2020 in de expositie Grensgebied in het Centrum Beeldende Kunst in Emmen. De komende weken lees je hier alvast een voorproefje.

“Schokolade löst keine Probleme, aber ein Apfel tut das auch nicht ;-)” lees ik op haar profiel als we via de app een afspraak maken. Ik zie het als een opdracht en neem chokolade mee.

In haar linkerhand draagt ze een kippenei, met haar rechter trekt ze een grijze vuilcontainer die ze net bij de straat vandaan gehaald heeft. “Ja, Nederlanders zijn vaak wat later,” zegt ze, “en er is veel te doen in de tuin. Sorry.” En dat terwijl ik stipt op tijd ben omdat de Termin in Duitsland is.
“Kopje koffie? Want jullie beginnen toch altijd met een kopje koffie?”
Haar mobiel gaat over. Het is een bekend deuntje uit een Western. “Spiel mir das Lied vom Tod,” zegt ze, “niet om de boodschap hoor, ik vind het gewoon een heel mooi liedje.”

Ander taalgebied
Ik ben een buitenlander, ook al is de grens vlakbij. Dus meet ik alles af aan wat ik gewend ben, aan wat ik kent uit mijn eigen leven in mijn eigen land. Want hier in een ander taalgebied, met andere bouwstijlen, andere rituelen, andere kranten, andere structuren, andere meningen, een andere geschiedenis, is ineens alles anders. Hemelsbreed scheelt het nog geen kilometer.

“Jullie lopen twintig jaar voor,” zegt ze. “Neem nou internet en sociale media. Als je grensoverschrijdend mensen uitnodigt, reageren Nederlanders al binnen een paar minuten via de app en ze komen ook. Duitsers sturen na een paar dagen een formele mail als antwoord en willen dan een bevestiging dat hun mail goed is ontvangen en dat de uitnodiging nog steeds actueel is. Alleen dan komen ze!”

Stapje voor
“Ook op het gebied van natuurbeheer is Nederland ons een stapje voor. In Nederland is het al vanzelfsprekend dat de natuur in kwetsbare gebieden beschermd wordt. Daarnaast wordt er veel geld geïnvesteerd in aankoop van grond en natuurherstel. In Duitsland gaan we nu ook die kant op. Veengebieden die enkele jaren geleden nog geëxploiteerd werden, worden nu geleidelijk aan weer natter zodat de natuur zich kan herstellen. In Natuurpark Moor zie je daar mooie voorbeelden van.”

Om het gebied te ontsluiten wordt net als in Nederland een fiets- en wandelnetwerk aangelegd. Want ook onze Duitse buren spannen zich in om de natuur te beschermen en aantrekkelijke gebieden te creëren waar mensen kunnen ontspannen. Maar er is nog veel werk aan de winkel.

“Want mede door de klimaatverandering is het nodig om het water langer vast te houden in het gebied. En boven alles moeten we eraan werken om het landschap open te houden, anders wordt de heide uiteindelijk gewoon een berkenbos.”

Peter Veen